Vragen en antwoorden

Wordt er ook verzonden?

Ja, wij kunnen ook verzenden. Wij verzenden echter geen diepvriesproducten, enkel korrels/snacks/slowfeeders worden verzonden. Bij alsnog bestellen van diepvriesproducten, zijn wij genoodzaakt €0.70 transactiekosten in rekening te brengen bij terugbetaling  

Voor wat staat de afkorting KVV?

  KVV staat voor compleet vers vlees. Het zijn rauwe gemalen maaltijden die je moet bewaren in de vriezer. De meeste soorten zijn compleet. Dit staat altijd op de verpakking. Als je een complete versie neemt zitten er vitamines en mineralen aan toegevoegd. Dient altijd RAUW gegeven te worden.  

Hoe de overstap maken van brok naar KVV ?

Voor veel honden is de overstap simpel en kan dit zonder problemen in een keer. Voor sommige honden is het wat lastiger, als ze bijvoorbeeld gevoelige darmen hebben. Voor deze honden wordt vaak aangeraden om te laten wennen aan rauw vlees, door in het begin er wat kokend water overheen te gooien.

Kan er thuis geleverd worden ?

Ja, dit kan. Er wordt in West-Vlaanderen gratis geleverd vanaf €130 (excl. BTW en leveringskosten). Tussen €50 en €130 (excl. BTW en leveringskosten) worden er €15 leveringskosten gerekend. Beneden de €50 (excl. BTW en leveringskosten) bedraagt de leveringskost €20 Er wordt in Oost-Vlaanderen gratis geleverd vanaf 175€ (excl. BTW en leveringskosten). Tussen €100 en €175 (excl. BTW en leveringskosten) worden er €15 leveringskosten gerekend. Beneden de €100 (excl. BTW en leveringskosten) worden er €20 leveringskosten berekend. Leveringen buiten Oost- en West-Vlaanderen zijn mogelijk na overleg, daarvoor neemt u best contact op via ons contactformulier / mail naar webshop.fresh4animals@gmail.com

Wat zijn de openingsuren ?

Onze openingsuren voor afhaling zijn:

 • Maandag tem Vrijdag: 08u - 12u en  13u - 19u
 • Zaterdag: 08- 12u
 • Zaterdagmiddag, zon- en feestdagen: gesloten
Wij werken steeds op afspraak, daar we geen fysieke winkel hebben waar je kunt rondlopen. Vandaar dat onze producten online te bekijken en te bestellen zijn, deze staan dan klaar wanneer je er om komt.  

Hoe bewaar ik de voeding?

In de diepvriezer, bij voorkeur bij -18°C. Eens ontdooid blijft het 48 uur goed in de koelkast.

Hoe lang kan ik deze voeding bewaren?I

In de diepvriezer: ongeveer 12 tot 15 maanden, afhankelijk van de houdbaarheidsdatum.

Hoe kan ik de voeding best laten ontdooien?

In de koelkast, dit doe je door de voeding ongeveer 12 uur voordien uit te halen. Plaats de voeding tijdens het ontdooien best in een afgesloten bewaardoos.

Hoeveel moet ik mijn hond precies geven?

2 tot 2,5% van zijn lichaamsgewicht per dag voor een volwassen hond. Voor een hond van 10 kg is dit ongeveer 200-250 gram.Dit is de richtlijn voor pups tot volwassen honden:

 • 2-4 maanden: 5 tot 7% van het lichaamsgewicht aan voeding per dag
 • 4-7 maanden: 4% van het lichaamsgewicht aan voeding per dag
 • 7-10 maanden: 3% van het lichaamsgewicht aan voeding per dag
 • 10+ maanden: 2 tot 2,5% van het lichaamsgewicht aan voeding per dag
Een puppy hoeft dus geen speciale puppyvoeding te krijgen, enkel meer van de gewone voeding. Deze percentages zijn een algemene richtlijn, de fabrikant geeft zelf ook aan op de verpakking hoeveel je ongeveer moet geven.De beste maatstaf is kijken naar hoe je hond is, zijn ribben moeten voelbaar zijn maar niet zichtbaar.

Zijn brokken beter voor de tanden?

Door sommigen wordt beweerd dat brokken beter zijn voor de tanden dan verse voeding, omdat een hond op de brokken bijt en dit niet het geval is bij KVV. Vaak bijten honden niet op de brokken, maar slikken ze ze gewoon in. En ook al zou de hond op de brokken bijten, gezien deze voor het grootste deel uit graan (en dus zetmeel) bestaan zorgt het zetmeel in de brok er juist voor dat de hond makkelijk tandplak en in een later stadium tandsteen zal ontwikkelen. Niet overtuigd? Je kan deze theorie ook naar jezelf doortrekken. Stel jezelf de volgende vraag: wat plakt het meest aan je tanden? Een biefstuk of een rijstkoek?

Wordt mijn hond/kat agressief van verse voeding?

Nee, dit is een fabel, een hond/kat wordt niet agressief van verse voeding. Een hond of wolf is van nature niet agressief maar veel hangt natuurlijk af van de opvoeding. Het is wel zo dat een tekort aan vitamines een tekort aan tryptofaan kan veroorzaken, wat voor een verandering in gedrag kan zorgen. Echter zit in rauwe verse voeding alles wat een hond/kat nodig heeft, dus rauwe voeding veroorzaakt geen agressief gedrag bij je hond/kat.

Krijgt mijn hond/kat geen gevaarlijke bacteriën van rauw vlees?

Wij verkopen enkel KVV van merken die zeer omzichtig omspringen met rauw vlees waardoor de kans zéér klein is dat deze bacteriën bevat. Maar honden/katten zijn in tegenstelling tot mensen gewoonweg minder gevoelig voor bacteriën als bijvoorbeeld Salmonella of E. coli. Doordat hun spijsverteringsstelsel heel kort is, hebben bacteriën niet de tijd om zich te vermenigvuldigen in hun maag of ingewanden. Bovendien hebben honden/katten (mede dankzij vers voer) een heel sterk maagzuur. Een maagzuur dat zelfs zo sterk is dat het bot kan afbreken zal zeker ook geen probleem hebben met het afbreken van gevaarlijke bacteriën.

Kan ik kvv met brokken combineren?

Ja, dit kan zeker. U kan opteren om 's morgens brok te geven en 's avonds vers, of 2 dagen brok en 5 dagen vers, of samen in 1 maaltijd... Wat past voor u én uiteraard waar uw hond het goed op doet. Krokant of geperst maakt niet uit, veelal gaat geperst net iets beter, maar genoeg honden die ook uitstekend krokante brokken met vers kunnen verteren.   Zoals bij alles geldt, geen 1 hond is hetzelfde en waar de 1 het goed op doet, doet een ander het helemaal niet goed op. Uitproberen wat werkt voor uw hond is dus de boodschap.

Moet ik groenten of andere dingen bijvoeren?

Afhankelijk van je visie en of de kvv al groenten bevat, kun je ook groenten toevoegen. Katten hebben hier geen behoefte aan, maar bij honden kan het een goede aanvulling zijn. Groenten worden alleen goed verteerd als je ze maalt/blendert of kookt.Er bestaan ook kant en klare Kvv met groenten in zoals bv Barfmenu groentenmix Een rauwe groentenmix heeft de voorkeur, omdat daar de voedingsstoffen beter in behouden zijn. Naast groenten kun je ook andere dingen geven, zoals knoflook (niet teveel ivm risico op bloedarmoede), biogarde/melkkefir (als probiotica), gember, zaden, kiemen, geelwortel of visolie. Een eitje, of twee eitjes per week wordt ook aanbevolen, daar zitten veel gezonde vitamines in.

Kan ik afwisselen in smaak of merk?

Ja, dat is zelfs aan te raden. Hoe meer afwisseling, hoe minder kans op tekorten. De regel is om minimum 4, liever zelfs 5 diersoorten te voeren per maand.  

Hoe moet het op vakantie?

Hiervoor bestaat de gestoomde voeding die u buiten de diepvries droog en koel kunt bewaren. Eens geopend kan deze gerust nog 3 dagen bewaard worden in de diepvries.

Hoelang kan ik het bewaren?

In de vriezer kun je het makkelijk enkele maanden bewaren, maar hoe langer je het bewaard, hoe meer voedingsstoffen verloren gaan. Dit gaat echter niet snel. In de koelkast het liefst zo kort mogelijk, maar drie dagen is nog prima. Katten kunnen wat eigenzinnig zijn en alleen vers ontdooide kvv willen eten.

Mag mijn kat kvv voor honden en andersom?

In veel gevallen kan dat prima. De verschillen tussen honden- en katten-kvv kunnen zijn:

 • meer eiwit in de kvv voor katten
 • minder tot geen granen en/of groenten in de kvv voor katten
 • geen pens in de kvv voor katten
 • minder bot in de kvv voor katten
Als je een kvv hebt zonder granen en groenten kun je die prima aan de kat voeren. Veel katten lusten geen pens, maar het is niet perse slecht voor ze. Een kvv voor katten is altijd voor honden geschikt, maar omdat de kvv voor katten duurder is wordt dit niet vaak gegeven.

Kan ik nog wel gewone hondenkoekjes geven?

Dat kan natuurlijk heel goed, maar er zijn gezondere alternatieven. Onder snacks vindt u gedroogde vleesproducten . Gedroogde pens, ,runderlongen, vis of buffelhoorns zijn gezonde snacks, en als beloningssnoepjes/trainingssnoepjes kun je bijvoorbeeld stukjes rodiworst , fruit of kleine gedroogde kippenmaagjes nemen.